“Al honderden burgerdoden bij Amerikaanse bombardementen op al-Raqqa”

Zware Amerikaanse luchtaanvallen op dichtbevolkte wijken van de Syrische stad al-Raqqa hebben al aan honderden burgers het leven gekost, zo meldde de Washington Post. Volgens de in Londen gebaseerde waarnemersgroep Airwars zijn, sinds het offensief op 6 juni begon om al-Raqqa op terreurgroep Islamitische Staat te heroveren, al 725 burgerdoden gevallen. Airwars, dat zich baseert op lokale informanten en mensenrechtengroepen, staat erom bekend, eerder conservatieve cijfers te geven. Deze week nog vielen op twee dagen tijd meer dan honderd burgerslachtoffers bij VS-bombardementen. De Amerikaanse bombardementen zijn bedoeld om de Koerdische strijdkrachten van de SDF te steunen die de stad bestoken. Die hebben een kleine helft van de stadc in handen, maar de voorbije week lijkt hun opmars te zijn gestopt.
Volgens het Pentagon doet het VS-leger er alles aan om het aantal burgerslachtoffers als collateral damage beperkt te houden, maar door ook woonwijken te bestoken is dat schier onmogelijk.
De Verenigde Naties proberen inmiddels Washington ervan te overtuigen om voor een onbepaalde duur geen luchtaanvallen op de stad uit te voeren, waardoor ongeveer 20.000 burgers het strijdgewoel zouden kunnen ontvluchten. In Washington is er weinig animo om op dat verzoek in te gaan. Sinds het begin van het offensief tegen al-Raqqa, het laatste IS-bolwerk in Syrië, zijn al ruim een kwart miljoen inwoners hun stad ontvlucht.
In het oosten van de provincie al-Raqqa zouden zeker 34 Syrische soldaten zijn gedood bij een aanval van IS-jihadisten. Volgens de Britse site Sohr werden bij de gevechten donderdag en vrijdag ook 12 terroristen gedood. Door de aanval hebben de oprukkende regeringstroepen behoorlijk wat terreinwinst ingeboet nabij de stad Madan.

bron: Belga