Texas en Louisiana onder bedreiging van orkaan Harvey

Texas en Louisiana onder bedreiging van orkaan Harvey
Texas en Louisiana onder bedreiging van orkaan Harvey

Voor de kust van Texas vormt zich een orkaan, die morgennacht het vasteland zal treffen. Het nationaal orkaancenter van de Verenigde Staten gaf de storm met de naam Harvey vandaag voorlopig het laagste bedreigingsniveau 1. De orkaan in de Golf van Mexico heeft echter potentieel om uit te groeien tot een storm van niveau 3 tot 5 met windsnelheden van 180 kilometer per uur. De media in Texas schrijven over kustbewoners die zich op de storm voorbereiden met zandzakjes, houten planken, watervoorraden en generatoren. Harvey zal Texas vermoedelijk in de omgeving van de stad Corpus Christi bereiken en daarna in kegelvorm verder landinwaarts trekken. “De storm zal wellicht meerdere gevaren met zich meebrengen, waaronder zware neerslag en een stormvloed”, verklaarde de weerdienst. Plaatselijk meer dan een halve meter neerslag behoort tot de mogelijkheden. Indien de storm het vasteland bij vloed bereikt, zullen de gevolgen zwaarder zijn.

Mogelijk trekt de orkaan slechts langzaam vooruit en dat zou grotere hoeveelheden neerslag betekenen. Het orkaancentrum waarschuwt ook voor overstromingen in Louisiana en in het noorden van Mexico tegen begin volgende week.

De Texaanse gouverneur Greg Abbott kondigde voor zijn staat de noodtoestand af, vooral om gemakkelijker financiële hulp van de overheid los te krijgen.

Texas maakte in 2008 zijn laatste orkaan mee en die droeg de naam Ike. Toen kwamen 21 mensen om in Texas, Louisiana en Arkansas.

Bron: Belga