Staking in Leuvense gevangenis afgelopen na tussentijds akkoord

Staking in Leuvense gevangenis afgelopen na tussentijds akkoord

Aan de staking in de centrale gevangenis van Leuven is vandaag in de late namiddag een einde gekomen. Directie en vakbonden bereikten een tussentijds akkoord om het personeelstekort op te vangen. “Dat akkoord stemt noch de bonden noch de gedetineerden tevreden”, zegt ACOD-vakbondsafgevaardigde Hans Lemmens. Het personeel van de Leuvense gevangenis legde dinsdagnamiddag het werk neer en schakelde tot donderdagnamiddag over op zondagdienst, waardoor sommige activiteiten voor de gedetineerden geschrapt werden. Na een urenlange onderhandeling maakten de lokale directie en de vakbonden enkele afspraken om het meest acute personeelstekort aan te pakken. Het personeel is weer aan het werk.

De afspraken dienen om de vakantieperiode te stabiliseren. Het is een noodoplossing en niet meer dan dat. In september volgen gesprekken ten gronde”, zegt Hans Lemmens van de socialistische overheidsvakbond ACOD. “De problemen zijn zeker nog niet van de baan. Zo zullen we de werkhuizen moeten sluiten als er weer tekorten in de personeelsbezetting opduiken.”

Ongeveer een op drie van de 300 gedetineerden in de Leuvense gevangenis werkt of volgt een opleiding. “De lessen behoren tot de activiteiten die we zullen moeten schrappen. Ook de gesprekken ter opvolging van de gedetineerden komen in het gedrang.”

Voorlopig is er geen sprake van extra personeel. Het personeelsbestand voor 2017 werd in maart vastgelegd, tot de opening van een nieuwe vleugel op het einde van dit jaar. Daarin is plaats voor honderd gedetineerden.

bron: Belga