Federale politie koopt mobiele scanners voor achtergelaten bagage

Federale politie koopt mobiele scanners voor achtergelaten bagage

De federale politie koopt een aantal draagbare scanners waarmee het achtergelaten bagage snel en veilig kan doorzoeken op onder meer explosieven. Het gaat om twee ‘backscatterscanners’ en een x-raytoestel. “De bedoeling is om op een snelle, risicoloze en efficiënte manier verdachte achtergelaten bagage te onderzoeken naar eventueel verborgen smokkelwaar, explosieven, wapens, enzovoort”, klinkt het in het bestek. De toestellen moeten veilig zijn voor personen in de buurt en moeten onder meer kunnen worden gebruikt in open lucht en in gebouwen.

Recent bleek nog dat DOVO, de ontmijningsdienst van Defensie, in ons land nog nooit eerder zo veel verdachte pakketten heeft moeten opruimen. Tussen begin 2016 en de eerste helft van 2017 ging het om zo’n 320 interventies, ongeveer 4 per week. in de periode voor 2014-2015 waren er per week gemiddeld 2 interventies.

Het is niet meteen duidelijk of de politie met de aankoop met DOVO zou samenwerken. De persdienst van de federale politie zegt momenteel geen verdere uitleg over de aankoop te kunnen geven “omdat het over een aanbestedingsprocedure gaat”.

bron: Belga