Aanslagen Catalonië: Catalaanse politie bevestigt “onofficieel” contact met Belgische politie

Aanslagen Catalonië: Catalaanse politie bevestigt "onofficieel" contact met Belgische politie

De Catalaanse politie, de zogenaamde ‘Mossos d’Esquadra’, bevestigt dat ze een “onofficieel contact” had met de Belgische politie. Die vroeg hen naar informatie over imam Abdelbaki Es Satty, de imam uit Ripoll die vermoedelijk het brein is achter de aanslagen in Barcelona en kuststad Cambrils. Dat meldt het Madrileense nieuwsagentschap Europa Press vandaag. Volgens bronnen bij het Catalaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zou de Catalaanse politie geantwoord hebben dat ze geen informatie had over hem. Woensdag nog hadden de Spaanse autoriteiten aangegeven dat ze geen informatie hadden gekregen vanuit België. Ook de Catalaanse autoriteiten ontkenden in eerste instantie dat ze niet gewaarschuwd waren over de imam. Maar de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, die voor het eerst gewag had gemaakt van de contacten, bleef bij zijn eerdere verklaringen. Nu nuanceren de Catalaanse autoriteiten dus eerdere berichten.

De bovengenoemde bronnen verduidelijken dat er een informeel contact was via e-mail, een jaar geleden tussen een lid van de Belgische politie en een functionaris van het commissariaat-generaal voor informatie van de ‘Mossos’. “In geen geval ging het om een waarschuwing of mededeling”, klinkt het op de website van Europa Press.

El País, dat bronnen bij de antiterreurdiensten citeert, schrijft dat de functionaris, het hoofd van de eenheid strategische analyses, de nummer twee van de informatiedienst van de autonome politie, er wel aan toevoegde dat een man met dezelfde familienaam opdook in een terreurzaak. Volgens de krant maakte hij allusie op Mustafa Es Satty, familielid van de imam van Ripoll. Die verbleef naar verluidt een tijdlang in hetzelfde appartement waar twee terroristen zich hebben opgehouden die rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen van 11 maart 2004 in Madrid.

bron: Belga