Seks voorkomt dat je vagina wegkwijnt

Seks voorkomt dat je vagina wegkwijnt
Foto Pexels

Af en toe eens goed rampetampen, stuurt bloed naar je vagina en helpt zo de symptomen van atrofie tegen te te gaan. Daarbij dunt de wand van de vagina uit, met heel wat jeuk en irritatie tot gevolg.

Net zoals alles aan het menselijke lichaam, blijft ook de vagina niet eeuwig jong. Zo kan na de menopauze atrofie optreden, waarbij de wand van de vagina verdunt en heel wat klachten opduiken. Maar regelmatige orgasmes kunnen de symptomen bestrijden.

Hoe elastischer, hoe beter

Bij een seksueel hoogtepunt stroomt er heel wat bloed naar je onderste regionen. Voor de spieren en bloedvaten is dat hetzelfde als een goede work-out. Dat houdt het weefsel elastisch.

Bij atrofie is het juist de vaginawand die wegkwijnt. Dat is een gevolg van de daling van het oestrogeen in het bloed die na de menopauze of een chemobehandeling kan optreden. De verdunning van de wand gaat gepaard met een brandend gevoel, jeuk, moeilijkheden bij het plassen en pijn tijdens seks.

“Start een relatie met jezelf”

“Het is belangrijk dat we een gezond seksleven hebben, met een partner of met onszelf”, legt seksuologe Louise Mazanti uit aan de New York Post. “Mensen zeggen vaak dat ze geen seksueel leven hebben omdat ze geen partner hebben. Maar vergeet dat en start een seksuele relatie met jezelf.”

Volgens Mazanti moeten de cellen in het kruis genoeg zuurstof krijgen. Anders kunnen ze het afval van het weefsel niet afvoeren, waardoor vitale voedingsstoffen niet opgenomen worden. Dat kan leiden tot een onsteking en atrofie.