“Spaanse autoriteiten niet op de hoogte van Belgische contacten over imam”

Spaanse autoriteiten niet op de hoogte van Belgische contacten over imam

Noch de Guardia Civil, noch de Spaanse nationale politie werd door België gealarmeerd over de imam van Ripoll Abdelbaki Es Satty, die achter de aanslagen in Barcelona zou zitten. Dat heeft de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoido, verklaard. Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte herhaalde vandaag tijdens een interview met het Spaanse persbureau EFE dat de Belgische autoriteiten in 2016, toen de imam in ons land verbleef, aan de Spaanse autoriteiten informatie hadden gevraagd over mogelijke banden tussen de imam en terrorisme. Bonte verklaarde aan de Spaanse pers dat de aanwezigheid van de imam leidde tot bezorgdheid binnen de moslimgemeenschap, en dat beslist werd om de man uit de moskee te verbannen. “De imam van buurgemeente Diegem kwam naar ons met vragen over hem, aangezien hij in Vilvoorde woonde. Het leek hem een rare man, die beslist had Spanje te verlaten omdat hij daar geen toekomst had, en zichzelf de titel van imam had gegeven, maar geen documenten had die dat bewezen”, stelde Bonte. Volgens Bonte vroeg de imam van Diegem zich af of Es Satty gekend was bij de politie, aangezien de man niet antwoordde op vragen over zijn verleden.

Volgens de burgemeester hadden zowel de Belgische politie als de Spaanse autoriteiten geen bevestiging van mogelijke banden tussen de imam en terroristische milieus.

Binnenlandminister Zoida verklaarde vandaag echter dat de Guardia Civil en de Policía Nacional “geen enkele informatie” hadden gekregen van ons land, zo melden de Spaanse media. En ook bronnen binnen de Catalaanse politie melden dat niemand hen gecontacteerd had over het mogelijk gevaarlijke karakter van Es Satty.

De minister stelde tijdens een persconferentie met zijn Franse ambtgenoot Gérard Collomb nog dat de uitwisselingen van informatie, de versterking van de controles van de buitengrenzen, het beheer van documentatie en de uitwisseling van passagiersgegevens in real time erg belangrijk zijn. Spanje en Frankrijk zullen de nadruk leggen op die punten tijdens de bijeenkomst van EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken op 14 september in Brussel, aldus El Periódico.

bron: Belga