Spaanse ambassadrice tekent rouwregister Tongerse slachtoffer van aanslagen Catalonië

Spaanse ambassadrice tekent rouwregister Tongerse slachtoffer van aanslagen Catalonië

De Spaanse ambassadeur in België, Cecilia Yuste Rojas, heeft deze namiddag het rouwregister voor het Tongerse slachtoffer van de aanslagen in Catalonië ondertekend. Hoewel Rojas enkel Frans, Spaans en Engels spreekt, schreef ze toch een volledige pagina van het rouwregister in het Nederlands. Burgemeester van Tongeren, Patrick Dewael (Open Vld), ontving de ambassadeur nadien nog in zijn kantoor voor een gesprek. Sinds maandag ligt het rouwregister voor de in Barcelona omgekomen Elke V. in het Praetorium in Tongeren. De 44-jarige vrouw was met haar gezin op vakantie in Spanje en is een van de vijftien dodelijke slachtoffers van de terroristische aanslag van afgelopen donderdag in Barcelona. Haar man en kinderen hebben de aanslag overleefd en bleven ongedeerd.

De Spaanse ambassadeur is het Nederlands niet machtig, maar vond het belangrijk om in het rouwregister toch in het Nederlands te schrijven. “Ik heb een tekst geschreven die volledig uit mijn hart komt”, aldus Cecilia Yuste Rojas. “En heb gevraagd om die tekst dan naar het Nederlands te vertalen. Ik doe dat om de familie, vrienden en mede-inwoners te steunen.” Rojas voelt naar eigen zeggen na de aanslagen in Catalonië vooral “pijn, stilte en solidariteit”.

Naast het ondertekenen van het rouwregister, had de Spaanse ambassadeur tevens een brief van koning Felipe en koningin Letizia van Spanje bij. Die overhandigde ze aan de burgemeester van Tongeren, Patrick Dewael. “In de brief benadrukken de koning en koningin van Spanje dat ze diep bedroefd zijn door het overlijden van Elke”, aldus Dewael. “We vinden die solidariteit van de koninklijke familie erg belangrijk en zijn hen heel dankbaar.”

Nadien nam burgemeester Dewael de Spaanse ambassadeur nog even apart voor een gesprek. De begrafenis van Elke V. zal volgens Dewael vermoedelijk in intieme kring plaatsvinden.

bron: Belga