Chauffeur van Spaans busje voor Rotterdamse concertzaal aangehouden

De chauffer van het Spaanse busje, met aan boord gasflessen, die heer en weer reed voor de Rotterdamse concertzaal Maassilo, is angehouden. Verder onderzoek moet leren of er een verband is tussen de chauffeur en de terreurdreiging die is geuit tegen een concert van de Amerikaanse band Allah-Las, woensdagavond in Rotterdam. Na die nieuwe dreiging blijft de terreurdreiging in Nederland intussen onaangepast op vier (op vijf), meldde een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) woensdagavond. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei dat het busje een Spaans kenteken had.
De waarschuwing over de terreurdreiging kwam van de Spaanse politie. Volgens Aboutaleb kwam de melding eind de namiddag, begin de avond binnen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoekt het busje. Het staat op de Mijnsherenlaan, op een steenworp afstand van de Maassilo. Agenten hadden het busje daar heen en weer zien rijden.
De burgemeester sluit niet uit dat er sprake is van toeval. Het kan ook een loodgieter of een lasser zijn die toevallig in de buurt was, zei hij. “We moeten niet te snel conclusies trekken.'”
Nadat de waarschuwing uit Spanje was binnengekomen hebben de autoriteiten nog overwogen of het mogelijk zou zijn het concert met extra beveiliging door te laten gaan. Uiteindelijk werd besloten het optreden toch af te blazen.

Bron: Belga