Betogers spelen gevolgen van de minimumdienst op het spoor na in Brussel-Zuid

Betogers spelen gevolgen van de minimumdienst op het spoor na in Brussel-Zuid

De minimumdienstverlening die de overheid wil opleggen bij stakingen op het spoor is een gevaar voor de reiziger. Dat zeggen militanten van de Franstalige spoorvakbond CGSP Cheminots. Om dat aan te tonen speelden zo’n 70 betogers vandaag op de perrons van Brussel-Zuid op een theatrale manier na wat er gebeurt bij een minimumdienst. Overvolle wagons, een zwangere vrouw die valt in de drukte op het perron en een student die de trein niet haalt en zijn examen mist. Het zijn enkele van de taferelen die in het toneelstukje van de betogers voorkwamen.

“We wilden aan de reiziger tonen wat er zal gebeuren tijdens een minimumdienstverlening, want het is een leugen te zeggen dat ze op een normale manier zullen kunnen reizen”, stelt Philippe Dubois, vakbondssecretaris van CGSP Cheminots. “We vrezen zelfs dat er geweld aan te pas zal komen op de overvolle perrons. De veiligheid is dus een waar probleem.”

Naast de minimumdienst zijn de besparing van 3 miljard in de huidige legislatuur, de 700 jobs die verloren gingen en het gebrek aan onderhoud op het spoor een reden tot onvrede. “Die zorgen er net voor dat de reizigers als sardienen in een blik zitten”, klinkt het bij de betogers.

De actie die beëindigd werd met een flyeractie aan Brussel-Centraal, kreeg steun van de organisaties Hart boven Hard, Inter-environnement Bruxelles en de vzw Catastrophe Ferroviaire Buizingen.

bron: Belga