Aanslagen Catalonië – Geens vraagt dat moskeeën elke imam aan Moslimexecutieve melden

Aanslagen Catalonië - Geens vraagt dat moskeeën elke imam aan Moslimexecutieve melden

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil dat de Moslimexecutieve bij elke moskee navraagt welke imams er actief zijn. Geens hoopt zo meer zicht te krijgen op wie in de Belgische moskeeën predikt, nadat duidelijk werd dat het vermoedelijke brein van de aanslagen in Catalonië ook een tijd in ons land predikte. Dat zei hij woensdagavond in Terzake. “Ik ga de Moslimexecutieve vragen dat zij alle Belgische moskeeën, erkend of niet erkend, vragen elke imam die daar passeert te melden”, zei Geens. “De Moslimexecutieve moet die informatie dan aan de Staatsveiligheid doorspelen. Zo komen we tot een systeem waarin de Staatsveiligheid onmiddellijk verneemt wie predikt, ook in niet-erkende moskeeën.”
Vanwege de scheiding tussen kerk en staat is Geens wel verplicht een slag om de arm te houden. “Ik weet niet of de Moslimexecutieve die informatie van elke moskee zal krijgen. Ik kan dat niet eisen. In ons land geldt godsdienstvrijheid. Dat wil zeggen dat onze erediensten mensen kunnen laten prediken die zij wensen.”
Geens zei verder nog niet te willen dat België de schuld voor de aanslagen op zich neemt. “Es Satty was een toevallig passant die door de moslimgemeenschap zelf al snel is verwijderd. We moeten die gemeenschap daarvoor loven en prijzen. Bovendien heeft de Spaanse overheid ons nooit duidelijk gemaakt dat hij gevaarlijk was, hoewel hij lang in Spanje heeft gewoond.”

bron: Belga