Trump wil Amerikaanse militairen dan toch in Afghanistan houden

Trump wil Amerikaanse militairen dan toch in Afghanistan houden

Er komt op korte termijn dan toch geen einde aan de nu al 16 jaren durende Amerikaanse interventie in Afghanistan. In een langverwachte toespraak, maandag plaatselijke tijd in Fort Myer (Virginia) over zijn plannen in Afghanistan en de rest van de regio gaf de Amerikaanse president Donald Trump aan dat hij het Amerikaanse engegament in Afghanistan wil versterken. Hoeveel en of er extra soldaten er komen, zei Trump niet. “De vijanden van Amerika moeten onze plannen niet kennen.” Eerder op de dag had Fox News nog gemeld dat er 4.000 extra troepen naar Afghanistan gestuurd worden. Er zijn nu nog altijd 8.400 Amerikaanse soldaten in het land. In ruil voor meer engagement in Afghanistan verwacht Trump van buurland Pakistan een sterker engagement. De Amerikaanse president voert de druk op het land op: “Pakistan heeft veel te verliezen als het criminelen en terroristen een dak boven het hoofd blijft geven”. Zo wordt Afghanistan gedestabiliseerd, en dat moet “onmiddellijk” veranderen. Volgens Trump gaat het om een ommekeer van de Amerikaanse houding tegen Pakistan.
Een terugtrekking uit Afghanistan sloot Trump uit: die kan er enkel komen als de operatie succes heeft. Een snelle terugkeer zou een “vacuüm” creeëren waarvan de “terroristen” zouden profiteren, aldus Trump, die de vergelijk maakte met de terugtocht uit Irak in 2011. Doel wordt wel terroristen doden, en niet opbouwen van de natie.
Al van bij het begin van de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan uitte Trump kritiek erop. Maar maandag gaf hij toe dat hij besefte dat “beslissingen heel anders zijn als je in het Oval Office zit”.
Het Amerikaanse engagement is geen “blanco cheque”, waarschuwde Trump de regering van Ashraf Ghani.
Tegelijk liet de Amerikaanse president de deur open voor onderhandelingen met bepaalde rebellen. “Na een efficiënte militaire inzet zal het op een gegeven moment misschien mogelijk zijn om tot een politieke oplossing te komen waar ook een deel van de taliban bij betrokken wordt.”
Defensieminister Jim Mattis ging later op de dag verder, door aan te geven dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten hun troepenaantal in Afghanistan willen verhogen, maar noemde geen cijfer. Hij beloofde verder overleg met de Navo-secretaris-generaal en de bondgenoten.

bron: Belga