Reddingsdiensten van Defensie blijven aan kust

Reddingsdiensten van Defensie blijven aan kust

Het departement Search & Rescue (S&R) van Defensie, dat instaat voor het opsporen en redden van mensen in nood in en rond de zee, blijft aan de kust, al hoeft dat niet per se vanuit de luchtmachtbasis in Koksijde. Er zijn gesprekken aan de gang met de luchthaven van Oostende. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) vandaag aangekondigd in Koksijde. Defensie is volop bezig met een efficiëntieoefening en daarbij werd ook de luchtmachtbasis van Koksijde in vraag gesteld. Het terrein van ruim 300 hecatre is te groot geworden, louter voor de S&R-opdrachten. Tegelijkertijd stonden ook lokale overheden te springen om een deel in te palmen en werkte de provincie West-Vlaanderen hard aan een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). De lokale overheden vroegen dan ook duidelijkheid en die kregen ze vandaag.

Er zijn twee opties. Ofwel blijft het departement S&R in Koksijde maar zullen ze werken vanuit een veel kleinere basis ofwel verhuist het departement naar Oostende. “Maar één ding is zeker: S&R blijft aan de zee”, aldus Vandeput. Dat betekent dus dat de Seaking, nog tot eind 2018, en de NH90, operationeel blijft vanuit een basis aan de kust.

“We willen het zelf blijven doen. We gaan S&R niet uitbesteden. We zijn zeer fier deze rol te kunnen vervullen en willen dit ook in de toekomst blijven doen. We moeten ons wel de vraag stellen: hoeveel ondersteunende diensten hebben we nog nodig? Nu doen we alles zelf, van meteo tot brandweer. In dat opzicht is samenwerken een pak efficiënter”, aldus minister Vandeput.

bron: Belga