Netanyahu waarschuwt Poetin voor uitbreiding Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië

Netanyahu waarschuwt Poetin voor uitbreiding Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag gewaarschuwd voor een poging van Iran om zijn militaire aanwezigheid in Syrië uit te breiden. Hij zal dat morgen tijdens zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in de badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee bespreken. “Ik zal het met hem hebben over de ernstige pogingen van Iran om op militair vlak vaste voet aan de grond te krijgen in Syrië”, zei Netanyahu. “Dat is natuurlijk een bewijs voor de agressie van Iran, dat ook na de nucleaire deal niet is afgezwakt, maar een probleem vormt voor alle landen in het Midden-Oosten en de rest van de wereld.” Netanyahu wordt bij zijn bezoek aan Rusland vergezeld door de directeurs van de buitenlandse inlichtingendienst Mossad en de nationale veiligheidsraad, respectievelijk Jossi Cohen en Meir Ben-Shabat, aldus de mededeling van het kabinet van de premier.

Netanyahu en Poetin hebben elkaar de laatste tijd om de twee maanden ontmoet, onder andere om hun positie over de oorlog in Syrië af te stemmen. Rusland steunt de Syrische president Bashar al-Assad. Israël bemoeit zich nauwelijks met het conflict in het buurland, maar volgens mediaberichten heeft zijn luchtmacht al meermaals in Syrië wapentransporten gebombardeerd van de vijandige Libanese Hezbollah-militie, die aan de zijde van de regeringstroepen vecht.

Rusland reageerde in maart bezorgd op de Israëlische luchtaanvallen in Syrië. De legers van beide landen hebben een speciaal communicatiekanaal geopend om incidenten te vermijden.

bron: Belga