Imam uit Ripoll reisde meermaals naar België

Imam uit Ripoll reisde meermaals naar België

De Spaanse imam Abdelbaki Es Satty, die beschouwd wordt als het brein achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils, verbleef niet alleen tussen januari en maart 2016 in België, ook nadien reisde hij nog herhaaldelijk naar ons land, én naar Frankrijk. Dat meldt de VRT op gezag van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte, die het nieuws bevestigde aan Belga. “Er moet zo snel mogelijk duidelijk achterhaald worden met wie de man contact heeft gehad, en hoe het kan dat iemand met een dergelijke profiel ongestoord Europa kon rondreizen”, zegt burgemeester Bonte. Eerder raakte al bekend dat imam Abdelbaki Es Satty begin 2016 drie maanden actief was in de Youssef-moskee in Diegem maar dat hij daar aan de deur werd gezet omdat hij geen bewijs van goed gedrag en zeden kon voorleggen.

“Ik hoor nu uit verschillende bronnen dat hij ook na maart 2016 naar België is gereisd, en naar Frankrijk”, zegt burgemeester Bonte. “Er moet zo snel mogelijk achterhaald worden waar hij heeft verbleven en met wie hij contact heeft gehad.”

De burgemeester vraagt zich ook af hoe Abdelbaki Es Satty ongestoord Europa kon rondreizen. “Het is immers niet zo dat hij onbesproken was. Hij was al eerder veroordeeld en er waren aanwijzingen dat hij contacten had met mensen die betrokken waren bij vroegere aanslagen. Bovendien hoor ik van Spaanse media dat de Spaanse overheid zou geprobeerd hebben hem uit te wijzen. Dat is allemaal zeer bedenkelijk en er blijven nog veel vragen onbeantwoord.”

bron: Belga