Crisis Venezuela – Caracas vraagt internationaal arrestatiebevel tegen voormalige procureur-generaal

Crisis Venezuela - Caracas vraagt internationaal arrestatiebevel tegen voormalige procureur-generaal
Crisis Venezuela - Caracas vraagt internationaal arrestatiebevel tegen voormalige procureur-generaal

Venezuela gaat via Interpol een internationaal arrestatiebevel uitvaardigen tegen de voormalige procureur-generaal Luisa Ortega, die vrijdag haar land ontvlucht is uit angst om vervolgd te worden door het socialistisch regime in haar land. Dat heeft president Nicolas Maduro dinsdag aangekondigd. “Venezuela gaat bij Interpol een ‘red notice’ aanvragen tegen personen die betrokken zijn bij ernstige misdaden”, aldus Maduro, die ook de echtgenoot van Ortega, parlementslid German Ferrer, wil arresteren. De twee zijn dinsdag vanuit Colombia, waar ze bescherming hadden gekregen, naar Brazilië vertrokken.
Ortega werd op 5 augustus ontslagen door de grondwetgevende vergadering die president Maduro heeft opgericht. Ortega vreest in haar land het slachtoffer te worden van een “politieke vervolging”, terwijl haar echtgenoot, een chavistisch parlementslid dat was overgelopen naar de oppositie, beschuldigd wordt van corruptie. Omdat zijn parlementaire immuniteit werd opgeheven, riskeert hij gearresteerd te worden.
Ortega was een van de grootste tegenstanders van de door president Maduro opgerichte “volksvergadering”, die de grondwet van 1999 moet veranderen. De grondwetgevende vergadering bestaat haast alleen uit aanhangers van de socialistische president. Ook zijn echtgenote en zoon maken er deel van uit. De vrees bestaat dat een dictatuur op poten wordt gezet zodat Maduro ondanks het protest en de crisis aan de macht kan blijven.

Bron: Belga