Luca Brecel wint eerste rankingtornooi en stormt top 15 binnen

Luca Brecel wint eerste rankingtornooi en stormt top 15 binnen
Twitter / @LucaBrecel147

Luca Brecel heeft in het Chinese Guangzhou het China Championship snooker gewonnen. De 22-jarige Limburger haalde het in de finale met 10-5 van de Engelsman Shaun Murphy. Brecel wint zo zijn eerste full rankingtornooi en boekte dus de grootste zege in zijn carrière.

Het was de tweede keer dat Brecel zich voor de finale van een full rankingtornooi kon plaatsen. In 2016 moest hij in de finale van het German Masters de duimen leggen voor Martin Gould. Deze keer steekt hij als winnaar 150.000 pond (164.000 euro) op zak, de runner-up moet het met de helft van dat bedrag stellen. Bovendien klimt Brecel op de wereldranglijst naar de vijftiende stek, zijn hoogste notering ooit.

Ruime voorsprong in finale

Het is de eerste keer ooit dat een Belg een full rankingtornooi in het snooker weet te winnen. Brecel eindigde de eerste sessie met nipte 4-5 voorsprong. Na de pauze trok hij zijn niveau omhoog. Dat leidde uiteindelijk tot de indrukwekkende 5-10 eindstand. In de onderlinge confrontaties met de nummer acht van de wereld staat het 7-7.

Brecel plaatste zich voor de finale door de Chinees Li Hang (WS 58) met 6-5 te verslaan. In de kwartfinales kegelde hij eerder al levende legende Ronnie O’Sullivan uit het toernooi.