Magnitude van aardbeving op Ischia bijgesteld naar 4

Magnitude van aardbeving op Ischia bijgesteld naar 4

De magnitude van de aardbeving die maandagavond het Italiaanse eiland Ischia, voor de kust van Napels, getroffen heeft is bijgesteld van 3,6 naar 4. Dat meldt het Italiaanse geologische instituut INGV. De gezaghebbende Amerikaanse geologische dienst heeft het dan weer over een aardbeving met een kracht van 4,3 op de schaal van Richter. Bij de aardbeving viel zeker één dode, en volgens een lokale overheidsbron is er “ongerustheid” over twee anderen die nog onder het puin van een ingestort gebouw liggen. De civiele bescherming bevestigde in de nacht van maandag op dinsdag dat een oudere vrouw geraakt werd door brokstukken van een kerk.
Demetrio Martino, adjunct-prefect in Napels, zei dat twee mensen levend vanonder puin gehaald werden, drie mensen nog steeds vast zaten maar contact hadden met de redders en dat er “ongerustheid” bestond over twee anderen.
In totaal zijn nog negen mensen vermist. Zowat 25 mensen raakten gewond, voor het merendeel lichtgewonden.
Vooral de noordelijke gemeentes Casamicciola en Lacco Ameno zijn zwaar getroffen. Door de bosbranden die het zuiden van Italië teisteren, waren extra ploegen van brandweer en civiele bescherming op het eiland.
De aardbeving deed zich voor omstreeks 21 uur, aldus het Italiaanse geologische instituut, en het epicentrum bevond zich op slechts vijf kilometer diepte en op nauwelijks 1 km van de vuurtoren van Punta Imperatore, aan de westkust van het eiland.
“Het is niet normaal dat een aardbeving met zo’n beperkte kracht gebouwen doet ineenstorten”, aldus Egido Grasso, hoofd van een regionale organisatie van geologen in een verklaring. Hij vermoedt dat het verwoestend effect versterkt werd door lokale geologische factoren of minderwaardige constructies.

bron: Belga