Dirk Demeurie niet langer directeur van IJzerbedevaart-vzw

De vzw Bedevaart naar de Graven aan de IJzer, kortweg Aan de IJzer, zet “in gemeenschappelijk akkoord” directeur Dirk Demeurie met onmiddellijke ingang aan de deur. Dat meldt de vzw maandagavond in een persbericht. Voorzitter Paul De Belder verwijst voor de stopzetting van de samenwerking naar de nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid, maar ook naar “privé-omstandigheden”. Er is nog geen opvolger aangeduid, maar “de nodige voorzieningen zijn getroffen om onze werking onverminderd te kunnen blijven garanderen”. Demeurie heeft 24 jaar op de teller bij de vzw: hij werd in september 1993 (algemeen) secretaris en werd later directeur. “Wij wensen hem uitdrukkelijk te bedanken voor zijn trouwe dienst”, klinkt het.
Volgens het persbericht vond Demeurie “het opportuun de fakkel nu reeds, bij het begin van de nieuwe beleidsperiode, door te geven aan iemand die de hele rit kan uitdoen”. De Belder wijst erop dat de implementering van de nieuwe beheersovereenkomst “een nieuwe aanpak vergt, en Demeurie had altijd gezegd na de herdenking van de Groote Oorlog een nieuwe uitdaging te willen aangaan”.
Daarnaast spelen ook privé-omstandigheden, maar daarover is overeengekomen “niet verder te communiceren naar de buitenwereld”.
De vzw organiseert elk jaar de IJzerbedevaart, dit jaar opnieuw op 11 november, en beheert de IJzertoren.

bron: Belga