Communicatie met luchtverkeersleiding gisterenavond kort uitgevallen op Charleroi Airport

door
Belga
Leestijd 2 min.

De communicatie voor de verkeerstoren op de luchthaven van Charleroi Airport is omstreeks 23.30 uur even uitgevallen. Dat meldt vakbond ACV-Transcom en wordt bevestigd door Belgocontrol-woordvoerder Dominique Dehaene. Volgens de vakbond "kroop de luchthaven door het oog van de naald", maar Dehaene nuanceert. "We werken met zeer professionele mensen, die perfect weten hoe ze moeten reageren in alle omstandigheden." Volgens ACV-Transcom vielen zondagavond "heel wat communicatie- en datamiddelen uit voor de verkeerstoren van Brussels South Charleroi Airport." De luchthaven kroop volgens de transportbond door het oog van de naald. "Mocht dit vijftien minuten eerder gebeurd zijn, waren er tien vliegtuigen in de lucht en was een ongeval niet ondenkbeeldig geweest", klinkt het in een persbericht.

Het is niet de eerste keer dat er zich dergelijke incidenten voordoen op de luchthaven, meent de vakbond. Aan de basis van het probleem ligt de "structurele onderbezetting" bij Belgocontrol en de "veel te hoge werkdruk", klinkt het.

Bij Belgocontrol bevestigen ze dat er zich zondagavond een incident heeft voorgedaan. "Er was inderdaad een probleem met de datacommunicatie", zegt woordvoerder Dominique Dehaene. "De oorzaak lag bij Proximus en het probleem was snel opgelost."

Of er effectief een risico was op een ongeval, weet Dehaene niet. Om 23.30 uur was er volgens ACV nog één toestel boven Charleroi in de lucht, maar dat kan Dehaene niet bevestigen. "Maar het incident deed zich erg laat voor en het verkeer zal dus kalm geweest zijn. Charleroi is 's nachts gesloten. Bovendien werken we met zeer professionele mensen die onder alle omstandigheden perfect weten hoe ze moeten reageren." De woordvoerder benadrukt nog dat de rol van het management zondagavond cruciaal was om de dienstverlening te blijven garanderen.

Dehaene ziet tot slot ook niet direct een link met "problemen uit het verleden". "We zijn bezig aan een inhaalbeweging op vlak van personeel en middelen. Tussen 2014 en 2020 investeren we daar 17 miljoen euro in", klinkt het.

bron: Belga