Catalaanse politie: “Abouyaaqoub was alleen bij tussenkomst politie”

Catalaanse politie: "Abouyaaqoub was alleen bij tussenkomst politie"

Younes Abouyaaqoub was alleen toen hij in Subirats werd neergeschoten en er is geen aanwijzing dat er een medeplichtige in de buurt was. Dat heeft Josep Lluis Trapero, het hoofd van de regionale Catalaanse politie, de Mossos d’Esquadra, meegedeeld tijdens een persconferentie. Een bestelwagen die vlakbij, in Sant Sadurni d’Andoia, werd onderzocht, zou niets met de feiten te maken hebben. Volgens de politieman zijn de 12 leden van de terreurcel waarnaar gezocht werd dan ook allemaal opgepakt of neergeschoten, maar het onderzoek naar mogelijke andere betrokkenen gaat verder. Younes Abouyaaqoub werd gedood door de Mossos d’Esquadra in Subirats, nadat twee verschillende bronnen gemeld hadden dat ze de man vlakbij, in Sant Sadurni d’Andoia, hadden opgemerkt. Hij leek een bommengordel te dragen maar die bleek nadien vals.
“Toen de man door de getuigen werd opgemerkt en toen hij door de politie werd neergeschoten, was hij alleen”, zegt Josep Lluis Trapero. “Er is dus geen sprake van een mogelijke medeplichtige. We hebben wel verschillende telefoons gekregen van buurtbewoners, onder meer over een verdachte bestelwagen. Al die oproepen worden nagegaan.”

Volgens het hoofd van de Mossos is de kern van de terreurcel dan ook opgerold: “De twaalf personen waarvan we gezegd hebben dat we die zochten, zijn gevonden. Vier zijn er opgepakt, de andere acht zijn neergeschoten. Het onderzoek gaat verder en we sluiten niet uit dat er in de komende weken nog ontwikkelingen volgen.”

bron: Belga