Abstracte kunstschilder Karl Otto Götz overleden, enige Duitse lid van de Cobragroep

Karl Otto Götz, de Duitse pionier van de abstracte kunst in de naoorlogse tijd, is zaterdag in zijn woning in Niederbreitbach in Rijnland-Palts overleden. Hij werd 103. Dat deelde Joachim Missmann, de zaakwaarnemer van de K.O. Götz en Rissa-Stichting, maandag mee. K.O. Götz werd geboren op 22 februari 1914 in Aken, nog voor het begin van de Eerste Wereldoorlog. Onder de nazi’s mocht hij wegens zijn voorliefde voor het abstracte niet meer werken. Na de Tweede Wereldoorlog bracht hij de Duitse kunst met zijn abstracte doeken weer op de internationale markt. Hij was het enige Duitse lid van de internationale kunstenaarsgroep CoBrA (Kopenhagen-Brussel-Amsterdam). 
Götz gaf vanaf 1979 ook 20 jaar lang les aan de kunstacademie van Düsseldorf. Zijn studenten Gerhard Richter en Sigmar Polke werden wereldvermaard.

Götz was een van de belangrijkste Duitse vertegenwoordigers van de informele schilderkunst, waartoe ook Gerhard Hoehme, Bernard Schultze of Fred Thieler behoorden. Hij werd beroemd met zijn grootschalige gestuele zwart-witcomposities, die vele musea en politieke kabinetten sieren. Toen hij de 100-jarige leeftijd had overschreden, schilderde de bijna blind geworden Götz met de hulp van zijn vrouw Rissa.

bron: Belga