Meer dan 2000 KLJ’ers vieren 90ste jubileum jeugdvereniging

In Lovendegem vierden meer dan 2.000 jongeren zondag de 90ste verjaardag van de Katholieke Landelijke Jeugd. De jeugdvereniging, die in 1927 werd opgericht, verzamelt meer dan 70 afdelingen in de landelijke Oost-Vlaamse gemeente. De hele dag werden er spelen georganiseerd en namen jongeren het tegen mekaar op in de 5 KLJ-sporten: dansen, piramidebouwen, touwtrekken, vendelen en wimpelen. Naast de deelnemers telde de organisatie 1.500 bezoekers en sympathisanten, onder wie Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). De voorloper van de KLJ, de Boerenjeugdbond, ontstond in 1927 in de schoot van de Boerenbond en de Boerinnenbond. Na 90 jaar telt de jeugdvereniging nog steeds zo’n 21.000 leden, een cijfer dat zich stabiliseerde na jaren van lichte daling.
“De sportwerking doet het wel erg goed, dus daarop blijven we inzetten”, zegt Verena Pynaert, die het evenement organiseerde. “Het jubileum en het landjuweel – een 2-jaarlijkse bijeenkomst van KLJ-afdelingen – werden dit jaar in Lovendegem georganiseerd, dat traditioneel goed vertegenwoordigd is.
“Vanmiddag heeft de afdeling van Lovendegem de show gestolen met de vrije discipline. Ze werden door de jury als winnaar gekozen voor hun eigen choreografie op een opgelegd nummer. En dat zowel in de categorie meisjes als jongens. Vrij uitzonderlijk.” Vandaag werden op het landjuweel 777 prestaties beoordeeld door de juryleden.

bron: Belga