Filipijnse kerk zet klokken in tegen drugsoorlog

De kerkklokken in de Filipijnse provincie Pangasinan zullen de de komende drie maanden elke avond 15 minuten lang luiden. Dat heeft aartsbisschop Socrates Villegas zondag verklaard. Met de actie willen de Filipijnse geestelijken de drugsoorlog van president Rodrigo Duterte – waarbij verdachten van drughandel of gebruikers vaak zonder proces worden neergeschoten – een halt toeroepen. Villegas is het hoofd van de erg invloedrijke Filipijnse Conferentie van Bisschoppen. De katholieke kerk staat nog erg sterk in het Aziatische land. De bisschop wil die invloed nu aanwenden om de mensen “wakker te schudden”, zei hij zondag in zijn homilie die in kerken in heel Pangasinan werd voorgelezen. “Het luiden van de klokken is een ‘wake-up call’ voor de natie. Het is een oproep om het moorden te stoppen. Het land verkeert in chaos”, klonk het.
De afgelopen week werden bij drugsbestrijdingsoperaties in en rond de hoofdstad Manila zeker 80 mensen gedood door de politie. Het gaat om de dodelijkste week sinds het begin van Duterte’s drugsoorlog. Eén van de slachtoffers was een 17-jarige jongen. Hij zou erin geluisd zijn door drie politieagenten, die intussen wel werden ontslagen.
De klokken in Pangasinan zullen vanaf komende dinsdag elke dag 15 minuten lang luiden om de toestand aan te klagen, en dat nog tot 27 november.

Bron: Belga