Burgemeester Hans Bonte bevestigt verblijf van Spaanse imam in Vilvoorde

Burgemeester Hans Bonte bevestigt verblijf van Spaanse imam in Vilvoorde

De imam uit het Catalaanse stadje Ripoll die mogelijk betrokken was bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils was wel degelijk een tijdje in Vilvoorde. Dat heeft burgemeester Hans Bonte (sp.a) vanmiddag bevestigd aan de VRT nieuwsdienst. Abdelbaki Es Satty was volgens Bonte “zeker van januari tot maart vorig jaar” in de Brusselse randgemeente. In het onderzoek naar de terreuraanslagen in Barcelona en Cambrils van afgelopen donderdag, concentreren de speurders zich steeds meer op de rol van Abdelbaki Es Satty. Die man, de imam van het stadje Ripoll waar ook de meeste verdachten van afkomstig waren, zou verantwoordelijk zijn voor de radicalisering van de jonge daders. Mogelijk is een van de lichamen in het huis in Alcanar, dat woensdagavond ontplofte toen de terroristen er vermoedelijk explosieven aan het maken waren, dat van de imam.

Spaanse media berichtten vandaag dat Es Satty de voorbije jaren meerdere keren naar ons land is afgereisd en dat hij er een tijdje zou hebben gewoond. De veertiger zou in Vilvoorde en Diegem, bij Machelen, verbleven hebben. Burgemeester Bonte bevestigt nu dat de man alvast in Vilvoorde is geweest. “Hij was hier zeker van januari tot maart vorig jaar. Dat kan ik bevestigen”, klink het op deredactie.be. “Het nieuws is hard aangekomen. Als stad waren we sinds 2014 grotendeels verlost van het terrorismeprobleem, en nu worden we er onrechtstreeks weer aan gelinkt”. Of de man ook in Diegem is geweest, kon niet bevestigd worden. Burgemeester Jan-Pierre De Groef was deze namiddag niet bereikbaar.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet vanmiddag op Twitter weten dat de imam -onder de naam Abdelbaki Es Satty- niet gekend is bij de Dienst Vreemdelingenzaken. “Hij heeft dus nooit een Belgische verblijfskaart aangevraagd of gekregen. Uiteraard kan hij wel in België geweest zijn, over deze info beschikt mijn administratie DVZ niet”, klinkt het.

bron: Belga