Amerikaans parlementslid vraagt officieel onderzoek naar Trumps mentale gezondheid

Zoe Lofgren, een Amerikaans parlementslid voor de staat Californië, heeft een wetsvoorstel ingediend dat vraagt om een officieel onderzoek naar de fysieke en mentale gezondheid van president Donald Trump. De Democrate wil achterhalen of Trump mentaal en emotioneel stabiel genoeg is voor het presidentschap. Als de resultaten negatief zijn, is dat een reden om hem uit zijn ambt te ontzetten, meent ze. In de begeleidende tekst bij het wetsvoorstel vraagt het Democratische parlementslid zich onder meer af of Trump aan jongdementie lijdt, en of hij misschien een emotionele stoornis heeft waardoor hij zijn taken niet naar behoren kan uitoefenen en zijn impulsen niet kan controleren.
Als na een bezoekje aan de psycholoog zou blijken dat Trump inderdaad emotioneel onstabiel is, moeten vicepresident Mike Pence en de andere regeringsleden hem afzetten, vindt Lofgren. Daarmee doet ze eigenlijk een beroep op het 25ste Amendement in de Amerikaanse grondwet. Dat artikel laat de vicepresident en een meerderheid van het kabinet onder bepaalde omstandigheden toe die laatste uit zijn ambt te ontzetten.
Het wetsvoorstel overleeft een stemming in het Huis naar alle waarschijnlijkheid niet, beseft ook Lofgren. “Maar het zal het debat stimuleren. En als Trump echt om het land geeft, zal hij zo’n onderzoek ondergaan”, meent ze.

bron: Belga