Onderzoekers zijn behandeling voor pinda-allergie op spoor

Australische onderzoekers denken dat ze pinda-allergieën bij kinderen kunnen genezen. Dat schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Zo'n vier jaar geleden startten enkele bollebozen van het Murdoch Children's Research Institute het onderzoek. Aan de studie namen 48 kinderen met een pinda-allergie deel. Ongeveer de helft kreeg dagelijks een combinatie van probiotica en pinda-eiwitten toegediend. Naarmate het onderzoek vorderde, werd de dosis pinda-eiwitten verhoogd. De andere helft kreeg een placebo.

Vier jaar later...

In 2015 bleek dat twee op de drie kinderen gewoon pinda's konden eten, zonder dat ze een allergische reactie kregen. Ze waren met andere woorden genezen. Opvallend genoeg hebben die kinderen ondertussen nog steeds geen last meer van hun overgevoeligheid. In de placebogroep was slechts 4% z'n allergie kwijtgeraakt.

"Deze kinderen konden gewoon pinda's eten zonder een bepaald dieet te volgen, zelfs in de jaren na de behandeling", bevestigt hoofdonderzoeker Mimi Tang in The Guardian. "Dit is veelbelovend. De meeste kunnen gewoon hun leven leiden alsof ze nooit een pinda-allergie hadden."