IS eist mesaanval in Soergoet op

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de mesaanval van vandaag in de Siberische stad Soergoet opgeëist. De aanvaller maakte deel uit van de “soldaten van Islamitische Staat”, klinkt het in een bericht dat verspreid werd via het IS-communicatiekanaal Amaq. Of het bericht authentiek is, is nog niet duidelijk. De politie liet eerder op de dag nog weten in eerste instantie niet uit te gaan van terrorisme. Bij de mesaanval raakten zeven mensen verwond. Vier van hen verkeren in levensgevaar, aldus persagentschap Interfax. De dader, een man geboren in 1994 van Russische afkomst, werd neergeschoten door de politie.

Russische media wezen op gelijkenissen met de vermoedelijke terreuraanslag in Finland vrijdag. Maar de plaatselijke politie verklaart dat het in eerste instantie niet uitgaat van “terrorisme”. Persagentschap dpa wijst er wel op dat het ongewoon is dat Alexander Bastrykin, het hoofd van de nationale onderzoekscommissie in Moskou, het onderzoek naar de mesaanval naar zich toegetrokken heeft.

Het is in het verleden echter ook al voorgekomen dat IS “aanslagen” opeist, die uiteindelijk geen aanslagen blijken te zijn.

IS heeft al meerdere aanvallen opgeëist in Rusland, waaronder die op 22 april in de metro van Sint-Petersburg. Toen blies een 22-jarige man uit Kirgizië zichzelf op, en doodde zo 15 mensen. De Russische geheime diensten zoeken sindsdien naar mogelijke terroristen tussen de immigranten uit Centraal-Azië.

bron: Belga