Bourgeois in zuidelijk Afrika – Ontmoeting met Ronny Van Geneugden, bondscoach van Malawi

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft tijdens zijn bezoek aan Malawi een ontmoeting gehad met de nieuwe bondscoach van het land, de Belg Ronny Van Geneugden. Al snel draaide het gesprek uit op het pijnpunt van het Malawinese voetbal: geldgebrek. De 49-jarige Van Geneugden is nog maar sinds dit voorjaar aangesteld als trainer van de nationale ploeg van het arme Afrikaanse land. Voordien was hij voetballer bij onder meer Antwerp en Lokeren en trainer bij KRC Genk, Oud-Heverlee Leuven en Waasland-Beveren. Bij Malawi tekende hij een contract voor twee seizoenen.
“Malawi is een echt voetballand. Het is de populairste sport”, aldus de Limburger. De nationale ploeg speelt ook in een prachtig stadion, gebouwd door Chinezen.
Maar Van Geneugden, die ook de coördinatie van de nationale jeugdelftallen doet, ziet zijn ambities gefnuikt door een gebrek aan middelen. “Hier is zoveel talent aanwezig, maar door geldgebrek komen heel wat voetballers amper aan spelen toe. Vandaag nog kreeg ik het slechte nieuws dat de vriendschappelijke interland van volgende week in Marokko, tegen Niger en Mauretanië, niet doorgaat. Er is geen geld”.
De bondscoach zelf wordt betaald door de FIFA en door een lokale bank. Bij zijn aantreden besliste hij om het land te doorkruisen op zoek naar goede jeugdspelers. “Maar wat ik aantrof was schrijnend. Clubs hebben geen eigen veld of kleedkamers, de jeugdopleiding gebeurt op zandvlaktes, waar jongeren vaak zonder voetbalschoenen en -truitjes aan de slag gaan (…) Toen ik de beste jeugdspelers selecteerde voor een toernooi, sliepen sommigen van hen voor de eerste keer in een bed. Drie keer per dag eten, kenden velen niet”.
De Limburger zou graag met een beperkte groep van de twintig meest getalenteerde jeugdspelers aan de slag gaan: één week per maand trainen en daarnaast in een opleiding voorzien. “Maar daar is geen budget voor, misschien kan Vlaanderen iets doen?”.
Minister-president Bourgeois leek gecharmeerd en beloofde het dossier te laten onderzoeken, bijvoorbeeld in een samenwerkingsverband met Sport Vlaanderen.
Van Geneugden hoopt dat Malawi zich op de voetbalkaart kan zetten. Maar een kwalificatie voor de Africa Cup in 2019 wordt een uitdaging, want het land zit in dezelfde groep als Marokko en Kameroen, de ploeg van die andere Belg Hugo Broos.

Bron: Belga