Aanslagen Catalonië – Onduidelijkheid over “vermiste” Australische jongen

Aanslagen Catalonië - Onduidelijkheid over "vermiste" Australische jongen

Er heerst onduidelijkheid over het lot van de zevenjarige Julian Cadman, die vermist zou zijn geweest na de aanslag van donderdag op de Ramblas in Barcelona. De Spaanse media schreven zaterdag op gezag van bronnen binnen de politie van Catalonië dat de jongen gevonden werd in het ziekenhuis, maar op haar officiële Twitteraccount schrijft diezelfde politie dat ze niet op zoek waren naar een vermist kind en er ook geen gevonden hebben. El País en El Mundo schrijven bovendien dat de jongen helemaal niet vermist was, en al van in het begin op de lijst van slachtoffers stond. “We hebben niet gezocht naar een vermiste jongen bij de aanslag in Barcelona en hebben er ook geen gevonden. Alle slachtoffers en gewonden werden gelokaliseerd”, schrijven de Mossos d’Esquadra op Twitter. De Spaanse kranten El País en El Mundo schrijven bovendien zaterdagnamiddag dat de politie bevestigd heeft dat de jongen van in het begin op de lijst met slachtoffers en gewonden stond, en dat de vader van de jongen daarvan op de hoogte was.
De zevenjarige Brits-Australische Julian was met zijn moeder op de Ramblas op het moment van de aanslag, en was volgens zijn grootvader verwijderd geraakt van zijn moeder. De grootvader deed via Facebook een oproep om zijn kleinzoon te vinden, waarop de Britse premier Theresa May liet weten dat de Britse autoriteiten met hoogdringendheid berichten over een vermiste jongen met Brits-Australische nationaliteit onderzochten, zonder de jongen bij naam te noemen. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop liet weten dat één Australiër nog vermist is na de aanslag, en premier Malcolm Turnbull riep de Australiërs op om te bidden voor de jongen. Vrijdag meldden de media dat de vader van de jongen van Sydney naar Barcelona was gevlogen, “om zijn zoon te zoeken”. De politie bevestigt zaterdag dat ze van in het begin in contact stond met de man, en dat die inderdaad op weg is naar Spanje.
De moeder van de jongen ligt nog in het ziekenhuis. Ze is er erg aan toe, maar haar toestand is stabiel. Over de toestand van Julian mag de politie geen details geven, omdat het om een minderjarige gaat, aldus El País nog.

bron: Belga