Indische en Chinese soldaten gooien stenen naar elkaar

Indische en Chinese soldaten gooien stenen naar elkaar
AFP / S. Hussain

Troepen van het Chinese en Indische leger hebben de afgelopen dagen stenen naar elkaar gegooid. De actie is het gevolg van een langdurig conflict over het grensgebied tussen de twee landen.

Indische en Chinese soldaten hebben even met elkaar overloop gelegen in het Himalaya-gebergte. Vanuit de Chinese kant van de grens werden er stenen gegooid naar Pangong Lake, een toeristische trekpleister in de regio Ladakh. De soldaten zouden ook geprobeerd hebben om de grens over te steken, maar ze werden teruggedrongen.

“Ernstig incident”

De relatie tussen de twee legers aan de grens is al langer vertroebeld. China en India ruziën al sinds 1962 over de grensregio. Zo verbindt Doklam de delen in het noordoosten van India met de rest van het land, wat het strategisch heel belangrijk maakt. Kleine confrontaties tussen de twee troepenmachten komen dan ook vaker voor.

De incidenten vermeerderen meestal tijdens de zomermaanden, “maar deze duurde toch wat langer en was iets ernstiger”, vertelde een bron bij de politie in Srinagar aan AFP. “Er zijn geen wapens gebruikt.”

Allemaal omwille van een weg

Het recentste twistpunt tussen de twee grootmachten startte twee maanden geleden toen de Chinezen een weg wilden aanleggen in Doklam. India mobiliseert troepen om de bouw ervan tegen te houden. Daarop reageerde Peking dat het buurland onwettig aanwezig was op Chinese bodem. Sindsdien is de spanning in het gebied te snijden.