Belgen leggen lat hoog op EK hockey

De Red Lions mikken minstens op een medaille op het EK hockey
Foto Belga

In de Nederlandse hoofdstad Amsterdam gaat morgen het EK van start. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen ontbreekt het de Belgische selectie niet aan ambitie.

Vooral de Red Lions gelden na hun zilveren medaille op de vorige Olympische Spelen als een serieuze kandidaat voor de Europese titel. In de World League trokken de Belgische mannen die lijn gewoon door, terwijl ook de laatste oefenwedstrijden allemaal gewonnen werden.

Bondscoach Shane McLeod mikt dus minstens op het podium, wat in het verleden al twee keer eerder lukte: in 2007 pakte België brons, in 2013 verloor het de finale van Duitsland. De Europese titel pakken lukte nog nooit.

Op de eerste speeldag in groep A nemen de Red Lions het morgen om 17u op tegen Oostenrijk, al is de eerste echte test pas maandag. Dan wacht de clash tegen titelverdediger Nederland, dat bovendien kan genieten van de steun van het thuispubliek. Woensdag volgt dan het laatste groepsduel tegen Spanje.

Red Panthers leven weer 

Ook bij de vrouwen mag ons land hopen op een goed resultaat, al is de situatie enigszins anders. De Red Panthers slaagden er niet om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio, maar hebben sindsdien onder de nieuwe bondscoach Niels Thijssen een flinke inhaalbeweging ingezet.

De voorbereiding verliep naar wens en dus is de halve finales het doel. Daarmee zouden de Panthers hun beste resultaat evenaren. Voor hen begint het EK morgen met een duel tegen Tsjechië. Zondag volgt dan Nederland, dinsdag is Spanje de laatste tegenstander in de groepsfase, net als bij de Lions.