Rwandese president Kagame ingezworen in bijzijn van 19 Afrikaanse staatshoofden

Rwandese president Kagame ingezworen in bijzijn van 19 Afrikaanse staatshoofden
Rwandese president Kagame ingezworen in bijzijn van 19 Afrikaanse staatshoofden

Paul Kagame heeft de eed als president van Rwanda afgelegd voor een derde mandaat van zeven jaar. De eedaflegging vond in het nationale stadion van Kigali plaats, in aanwezigheid van negentien Afrikaanse staatshoofden. Kagame won op 4 augustus de presidentsverkiezing met bijna 99 procent van de stemmen. Kagame, die sinds de genocide van 1994 de sterke man van Rwanda is, reageerde op de kritiek dat er in zijn kleine land geen vrijheid van meningsuiting is. “Elk Afrikaans land moet optornen tegen inspanningen met als doel ons te doen leven onder voorwaarden die door anderen zijn vastgelegd”, verklaarde het 59-jarige staatshoofd. “Ze vragen dat we systemen die goed werken voor ons, vervangen door dogma’s waarin hun eigen volkeren al snel het geloof verliezen.”

Onder de aanwezige staatshoofden was de Soedanese president Omar el-Bashir, tegen wie twee arrestatiebevelen van het Internationale Strafhof lopen wegens genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden in de provincie Darfoer. Rwanda is niet aangesloten bij dit hof. De Burundese president Pierre Nkurunziza en de Congolese president Joseph Kabila, die een gespannen relatie hebben met Kagame, woonden de ceremonie niet bij.

De ngo Human Rights Watch (HRW) hekelde in een mededeling dat “Rwandezen die het aandurfden hun stem te verheffen of de status quo te trotseren, gearresteerd werden, verdwenen of gedood werden”.

Bron: Belga