Geweld Charlottesville – “Banden met Trump gaan voor op veroordelen van neonazi’s”

Geweld Charlottesville -
Geweld Charlottesville - "Banden met Trump gaan voor op veroordelen van neonazi's"

Een Israëlische minister die dicht bij Benjamin Netanyahu staat, heeft verklaard dat de relaties met de Amerikaanse president Donald Trump meer belang hebben dan het aan de kaak stellen van neonazi’s. Hij rechtvaardigde daarmee de bekritiseerde reactie van de Israëlische premier op de gebeurtenissen in Charlottesville. Critici verwijten de Israëlische regeringsleider dat hij talmde met het veroordelen van het rechtse extremisme en antisemitisme dat in Charlottesville werd gemanifesteerd, en dat hij enkel een vage tweet verspreidde, terwijl een Israëlische premier volgens hen bij de eerste had moeten zijn met om met afkeuring te komen.

“Gezien onze uitstekende relaties met de Verenigde Staten, moeten we de verklaringen over de nazi’s de juiste proporties geven”, zei minister van Communicatie Ayoub Kara. “Antisemitisme en elk spoor van nazisme moeten worden veroordeeld, en ik zal als minister alles doen om de verspreiding ervan tegen te houden”, aldus Kara. “Maar Trump is de beste Amerikaanse president die Israël ooit heeft gehad. Hij heeft schitterende relaties met de Israëlische premier, en na de vreselijke jaren van Obama is Trump ontegensprekelijk de leider van de vrije wereld, en men moet hem door niemand laten schaden.”

Netanyahu, die gewoonlijk niet treuzelt om uitingen van antisemitische haat zoals in Charlottesville aan de kaak te stellen, kwam dit keer pas na drie dagen naar buiten met een veroordeling. Pas nadat Trump het “racistische geweld” had veroordeeld, twitterde de Israëlische premier dinsdag: “Geschandaliseerd door de uitingen van antisemitisme, neonazisme. Elkeen moet een dam opwerpen tegen deze haat.”

Bron: Belga