Aanslagen Catalonië – Doden en gewonden uit minstens 24 landen

Aanslagen Catalonië - Doden en gewonden uit minstens 24 landen

Volgens de Catalaanse autoriteiten zijn er onder de 13 doden en meer dan 100 gewonden van de aanslagen in Barcelona en Cambrils mensen van zeker 24 verschillende nationaliteiten. Onder de dodelijke slachtoffers is zeker één Belgische vrouw. Minstens twee andere landgenoten liggen volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in het ziekenhuis, één van hen is zwaargewond. De Franse autoriteiten hebben intussen laten weten dat er 26 Fransen gewond zijn geraakt. Elf van hen zijn er erg aan toe. Volgens de Spaanse krant La Vanguardia zijn er drie Duitsers onder de dodelijke slachtoffers. Verder raakten volgens de respectievelijke autoriteiten zeker ook drie Nederlanders en drie Grieken gewond, net als iemand uit Hong Kong en vier Australiërs. Eén Australiër is volgens Buitenlandminister Julie Bishop nog vermist. Andere slachtoffers komen uit Argentinië, Venezuela, Hongarije, Peru, Ierland, Cuba, Macedonië, Italië, Roemenië, Algerije en Spanje. De Spaanse autoriteiten hebben nog geen lijst bekendgemaakt met namen van slachtoffers.

De Spaanse hulpdiensten vroegen Franse, Engelse en Italiaanse tolken op sociale media om zich naar ziekenhuizen in en rond Barcelona te reppen om het personeel te helpen om de buitenlandse slachtoffers bij te staan.

Minister Reynders verklaarde op Radio 1 dat het reisadvies naar Spanje “misschien” wordt aangepast. “Maar nulrisico bestaat niet”, klonk het. Zeker twee landgenoten liggen nog in het ziekenhuis, een van hen is zwaargewond. Volgens minister Reynders heeft Buitenlandse Zaken nog niet met alle Belgen ter plaatse contact gehad.

bron: Belga