Spanje opgeschrikt door tweede aanslag

AFP / L. Gene

In Cambrils heeft gisteren een aanslag plaatsgevonden. Daarbij raakten zeven mensen gewond. In de Spaanse kuststad op een honderdtal kilometer van Barcelona, probeerden terroristen om met een voertuig in te rijden op de aanwezigen, zoals dat eerder op de dag gebeurde in de Spaanse grootstad. De politie wist de vijf daders te doden.

Volgens de politie is er effectief een verband tussen de feiten in Cambrils en die in Barcelona, waar minstens dertien doden en een honderdtal gewonden zijn gevallen. Ook met een explosie in Alcanar, zo’n 200 kilometer ten zuiden van Barcelona, zou een verband bestaan. In een woning werden explosieven met gasflessen voorbereid, maar die ontploften te vroeg. Een persoon kwam daarbij om het leven.

Zeven gewonden

In Cambrils probeerden terroristen volgens radiozender Cadena SER Catalunya om met een wagen slachtoffers te maken in een voetgangerszone. De Spaanse hulpdiensten bevestigen dat er geen doden zijn gevallen. Wel raakten zeven mensen, onder wie een agent, gewond. Twee van hen zijn er erg aan toe.

Vijf terroristen gedood

De politie opende meteen het vuur toen de terroristen hun aanslag wilden plegen. De daders sloegen op de vlucht, maar werden klemgereden. Tijdens het daaropvolgende vuurgevecht werden in eerste instantie vier terroristen gedood en raakte een verdachte gewond. Die laatste werd opgepakt, maar overleed later aan zijn verwondingen.