“Nooit opnieuw oorlog op Koreaanse schiereiland”, sust Zuid-Koreaanse president

Nooit opnieuw oorlog op Koreaanse schiereiland

Nooit zal er opnieuw een oorlog uitbreken op het Koreaanse schiereiland. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae vandaag gezegd op een persconferentie. Hij bevestigde dat de Verenigde Staten geen militaire actie tegen Noord-Korea zullen ondernemen zonder daar eerst met Zuid-Korea over te overleggen. Moon sprak de pers toe omdat hij 100 dagen in functie is. “Ik kan met vertrouwen zeggen dat er nooit nog een oorlog zal zijn op het Koreaanse schiereiland”, zei Moon. Als Pyongyang zijn provocaties stopt, zal Moon een speciaal gezant naar zijn noorderburen sturen. “De inter-Koreaanse dialoog moet heropgestart worden”, zei Moon. “Maar we mogen niet ongeduldig zijn. De dialoog is geen doel op zich. Hij moet productief zijn.”

Moon bevestigde dat de Amerikaanse president Donald Trump en de VS ermee ingestemd hebben om een eventueel militair initiatief tegen Noord-Korea eerst met Seoel af te toetsen, “wat de opties ook mogen zijn”, aldus Moon.

De spanning rond Noord-Korea liep de voorbije weken hoog op, maar gisteren prees Trump de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un omdat hij zijn beslissing over een mogelijke aanval op het Amerikaanse eiland Guam voorlopig ‘on hold’ zet. “Een erg wijze en beredeneerde beslissing”, zei Trump.

Vorige week beloofde hij een kernaanval van Pyongyang op Guam te zullen beantwoorden met “vuur en furie die de wereld nog nooit eerder heeft mogen aanschouwen”.

Intussen plant Japan, precies omwille van de dreiging die uitgaat van de Noord-Koreaanse raketten, om zijn raketschild uit breiden. Minister van Defensie Isunori Onodera is momenteel in Washington en zou het plan met zijn Amerikaanse collega’s bespreken, meldt het persbureau Kyodo.

bron: Belga