Mogelijk geradicaliseerde jongere tegengehouden in Turkije

Mogelijk geradicaliseerde jongere tegengehouden in Turkije

Een Brusselse minderjarige die met zijn familie op reis wilde naar Turkije, is door de Turkse overheden tegengehouden en teruggestuurd naar België. Dat meldt de krant La Dernière Heure en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. Volgens de krant stond de jongen ook geseind omdat hij uit een gesloten instelling was ontsnapt, maar dat blijkt niet meer te kloppen. “Hij was inderdaad een paar maal uit die instelling ontsnapt, maar op dit moment was daar geen sprake van”, zegt Brussels parketwoordvoerder Denis Goeman. “Hij was er niet meer geplaatst.” De jongere was afgelopen weekend met zijn familie op reis vertrokken, maar werd op de luchthaven van Antalya tegengehouden door de Turkse douane, die hem weigerde het land binnen te laten. De jongen keerde daarop met zijn vader terug naar België.

Volgens de krant La Dernière Heure stond hij zowel geseind omdat hij gevlucht was uit een gesloten instelling en omdat hij mogelijks geradicaliseerd was. Dat wordt door het Brusselse parket genuanceerd.

“Het klopt dat hij meermaals uit die gesloten instelling ontsnapt is en daarvoor geseind is, maar op dit moment was hij door de jeugdrechter niet meer in die instelling geplaatst en was hij dus ook niet geseind voor een ontsnapping”, zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. “Hij stond wel preventief geseind voor een mogelijke radicalisering, maar omdat hij met zijn familie op reis ging en er een retourbiljet gekocht was, hebben de veiligheidsdiensten in Brussels Airport het niet nodig geacht hem tegen te houden bij zijn vertrek. De Turkse autoriteiten hebben zich blijkbaar strenger getoond.”

bron: Belga