Gents stadsbestuur naar Raad van State tegen beslissing Homans over benoemingen

Gents stadsbestuur naar Raad van State tegen beslissing Homans over benoemingen

Het Gentse stadsbestuur wil naar de Raad van State stappen tegen de vernietiging van 508 ambtenarenbenoemingen door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans. Dat meldt het kabinet van de Gentse schepen van Personeelsbeleid Martine De Regge, die volgende week het plan zal voorleggen op het Gentse schepencollege. Minister Homans (N-VA) oordeelde dat de benoeming van 508 ambtenaren die al meer dan 12 jaar in dienst zijn niet volgens de wet gebeurde. De contractuelen kregen dankzij een beslissing van de gemeenteraad in april de benoeming. Homans had het gemeenteraadsbesluit geschrapt omdat het gelijkheidsbeginsel geschonden zou zijn.

Het stadsbestuur onderzocht de juridische mogelijkheden om die beslissing ongedaan te maken. “Vuile politieke spelletjes op de kap van de Gentse stadsambtenaar”, zei schepen van Personeelsbeleid De Regge. “We zullen al het nodige doen om de beslissing van de minister ongedaan te maken want deze ambtenaren hebben recht op dat statuut.”

Na overleg met een externe juridische raadgever wil De Regge een annulatieverzoek indienen bij de Raad van State tegen de vernietiging van Homans, omdat er verschillende interpretaties bestaan over het gelijkheidsbeginsel. De Regge zal volgende week donderdag het voorstel doen op het Gentse schepencollege.

bron: Belga