Europa League - Everton laat zich niet verrassen door Hajduk Split

door
Belga
Leestijd 2 min.

Everton heeft donderdagavond de heenwedstrijd van de Play-offs voor de Europa League tegen het Kroatische Hajduk Split gewonnen met 2-0. Michael Keane (30.) en Idrissa Gueye (45.) stonden in Goodison Park aan het kanon. Voor aanvang van het Europese duel werd de IJslandse recordtransfer Gylfi Sigurdsson onder luid applaus voorgesteld aan de supporters van de Toffees. Rode Duivel Kevin Mirallas werd door coach Ronald Koeman in de basis gedropt en na 76 minuten naar de kant gehaald. Door een incident op de tribunes werd de partij tijdelijk stilgelegd.

Sheriff Tiraspol heeft op het veld van de Poolse landskampioen Legia een goede uitgangspositie verworven. De Moldavische landskampioen, met Ziguy Badibanga de hele partij tussen de lijnen, keert terug uit Warschau met een 1-1 gelijkspel. Bij Legia maakte de Franse middenvelder Thibault Moulin (ex-Waasland-Beveren) de match vol.

Ajax ging in de eigen ArenA kopje onder tegen de Noorse landskampioen Rosenborg. Invaller Samuel Adegbenro scoorde in de 77e minuut na geklungel van de Amsterdamse defensie. De verliezende Europa League-finalist van vorig jaar moet de return in Trondheim winnen om te vermijden dat de Amsterdammers zich voor het eerst sinds 1966 niet kunnen plaatsen voor de eindronde van een Europees toernooi.

De Turkse topclub Fenerbahçe leed in Skopje een verrassende 2-0 nederlaag tegen de Macedonische landskampioen Vardar. Tigran Barsegjan opende in de twintigste minuut de score, Mehmet Topal werkte de bal in blessuretijd in eigen doel. Beide ploegen eindigden de wedstrijd met tien veldspelers. Volgende week moet Fenerbahçe, dat in Skopje geen beroep kon doen op de geblesseerde Robin van Persie, vol aan de bak.

Het Oostenrijkse Altach, de killer van AA Gent in de derde voorrondes van de Europa League, verloor voor eigen publiek met 0-1 van Maccabi Tel-Aviv. Uitgerekend Ofir Davidzada, door AA Gent uitgeleend aan de Israëlische vicekampioen, scoorde het enige doelpunt van de partij. De linksachter stond naast Tal Ben Haim (ex-Standard) in de verdediging.

Olympique Marseille, in de vorige ronde een maatje te groot voor KV Oostende, speelde 1-1 gelijk op het veld van de Sloveens bekerwinnaar Domzale. Morgan Sanson (63.) wiste voor l'OM het openingsdoelpunt van Amedej Vetrih (12.) uit.

De terugwedstrijden van de Play-offronde in de Europa League worden volgende week donderdag afgewerkt.

bron: Belga