“Eerste spoor van fipronil aangetroffen in staal van september 2016” “Eerste spoor van fipronil aangetroffen in staal van september 2016”

Eerste spoor van fipronil aangetroffen in staal van september 2016 "Eerste spoor van fipronil aangetroffen in staal van september 2016"

Het federaal voedselagentschap FAVV heeft een spoor van fipronil aangetroffen in een staal dat dateert van september 2016. Dat heeft FAVV-directeur Herman Diricks verklaard tijdens een hoorzitting in de Kamer. Het ging om een klein spoor van het bestrijdingsmiddel in één staal, waarbij de risicodrempel niet werd overschreden. Het FAVV voert controles uit op stalen uit alle pluimveebedrijven in ons land. Daarnaast liet het agentschap ook historische monsters analyseren, die al voor het losbarsten van de crisis werden genomen. “Voor september 2016 werd nergens fipronil aangetroffen. In september 2016 is er een heel klein spoor van fipronil gevonden in één van veertien stalen”, zei Diricks. De risicodrempel werd echter niet overschreden. Tot januari werd daarna niets meer aangetroffen.

Tot nu toe werd aangenomen dat het fipronilgebruik voor het eerst in november 2016 aan het licht kwam in Nederland. Daarover ontstond begin augustus heel wat ophef, omdat onze noorderburen een maand zouden hebben gewacht om de informatie door te geven aan de Belgische instanties.

De directeur van het federaal voedselagentschap kwam donderdagnamiddag in de Kamercomissies Landbouw en Volksgezondheid een stand van zaken geven over het onderzoek naar de fipronilcrisis. Diricks bevestigde dat er intussen meer dan 600 stalen zijn gecontroleerd uit 266 pluimveebedrijven in ons land. Er zijn twee pv’s van inbreuk gesteld, maar “de volksgezondheid is nooit in gevaar geweest”. Het federaal voedselagentschap FAVV heeft een spoor van fipronil aangetroffen in een staal dat dateert van september 2016. Dat heeft FAVV-directeur Herman Diricks verklaard tijdens een hoorzitting in de Kamer. Het ging om een klein spoor van het bestrijdingsmiddel in één staal, waarbij de risicodrempel niet werd overschreden. Het FAVV voert controles uit op stalen uit alle pluimveebedrijven in ons land. Daarnaast liet het agentschap ook historische monsters analyseren, die al voor het losbarsten van de crisis werden genomen. “Voor september 2016 werd nergens fipronil aangetroffen. In september 2016 is er een heel klein spoor van fipronil gevonden in één van veertien stalen”, zei Diricks. De risicodrempel werd echter niet overschreden. Tot januari werd daarna niets meer aangetroffen.

Tot nu toe werd aangenomen dat het fipronilgebruik voor het eerst in november 2016 aan het licht kwam in Nederland. Daarover ontstond begin augustus heel wat ophef, omdat onze noorderburen een maand zouden hebben gewacht om de informatie door te geven aan de Belgische instanties.

De directeur van het federaal voedselagentschap kwam donderdagnamiddag in de Kamercomissies Landbouw en Volksgezondheid een stand van zaken geven over het onderzoek naar de fipronilcrisis. Diricks bevestigde dat er intussen meer dan 600 stalen zijn gecontroleerd uit 266 pluimveebedrijven in ons land. Er zijn twee pv’s van inbreuk gesteld, maar “de volksgezondheid is nooit in gevaar geweest”.

bron: Belga