Brabanthal legt zonnepanelen op dak en bestudeert plaatsing windturbines

Brabanthal legt zonnepanelen op dak en bestudeert plaatsing windturbines

De Brabanthal, de evenementenhal in Haasrode (Leuven), gaat op minstens een kwart van haar 4.267 vierkante meter groot dak zonnepanelen plaatsen. Ook wordt een studie opgestart naar de mogelijkheden om een of twee windturbines te plaatsen op de parking achteraan. Dat heeft Erik Jacquemyn, voorzitter van de nv Brabanthal, aangekondigd. “We wilden al in 2008 zonnepanelen plaatsen, maar de draagkracht van het dak liet dat toen niet toe. Omdat de nieuwe installaties veel lichter zijn dan voorheen kan dat nu wel en zullen we begin volgend jaar minstens een kwart van het dak kunnen bedekken met zonnepanelen”, aluds Jacquemyn. De opgewekte energie zal gebruikt worden in het gebouw en de rest geïnjecteerd in het net. Zolang deze niet efficiënt opgeslagen kan worden, zal de opwekte energie omwille van de vele piekmomenten tijdens evenementen echter niet de volledige behoefte kunnen dekken van de Brabanthal.

Jacquemyn wees erop dat de Brabanthal al vele jaren initiatieven neemt om te verduurzamen. “Al in 2000 stelden we een ecokringloopplan op voor afval. We plaatsten ook energiebesparende boilers, installeerden een energiemonitoringsysteem, vernieuwden de dakisolatie, bespaarden met een ‘relighting’ 1/3e op het energieverbruik… We starten nu een studie op voor de plaatsing van een of twee windturbines en zullen vier oplaadpunten plaatsen waarmee men tijdens vergaderingen zijn elektrische wagen kan opladen”, aldus Jacquemyn.

De evenementenhal krijgt jaarlijks 220.000 à 250.000 mensen over de vloer, verspreid over een 100-tal grote evenementen. Daarnaast kan men er ook seminarieruimtes huren. “Een opvallend nieuw initiatief in het aanbod inzake vergaderingen en teambuildingssessies is een parcours dat via afstandsbesturing dient afgelegd te worden met kleine drones”, aldus Jacquemyn.

Ondanks het feit dat de hal ruimte biedt aan 5.000 tot 6.000 aanwezigen, werden er in tegenstelling tot vroeger het afgelopen decennium nog nauwelijks concerten georganiseerd. Volgens Jacquemyn kan dit nog steeds en werden in het verleden reeds initiatieven genomen om de akoestiek te verbeteren. Het probleem is dat de hal vaak volzet is.

bron: Belga