Bijna 30 verdachten gedood bij drugsbestrijdingsoperaties in Manilla

In de Filipijnse hoofdstad Manilla zijn bij nachtelijke drugsbestrijdingsoperaties 28 verdachten gedood, zo hebben staatsmedewerkers gezegd. De operatie duurde 24 uur en en de politie arresteerde naar eigen zeggen ook 114 verdachten. De invallen waren op voorhand gepland, en de identiteit van de doelwitten bevestigd, zei politiewoordvoerder Erwin Margarejo. Hij omschreef de politieactie als een “eenmalige topoperatie”, de woorden die ook de politie van de nabijgelegen provincie Bulacan in de mond nam over haar antidrugsoperatie van maandag, waarbij 32 doden vielen.

De verdachten die gedood werden, vochten volgens Margarejo, net als in Bulacan, terug tegen de politie. “Volgens onze gedragscode kan de politie alleen geweld gebruiken als er een dreigend gevaar is voor onze veiligheid”, merkte hij op. Het nationale politiehoofd Ronald Dela Rosa vindt de opgedreven strijd tegen drugs gerechtvaardigd. “Nu de regering één jaar in het zadel zit, moeten we een versnelling hoger schakelen in de oorlog tegen drugs omdat het probleem nog altijd aanwezig is”, verklaarde hij.

“Als we de zaken op hun beloop laten, als we geen vuurgevecht houden met de drugsdealers, zal het drugsprobleem niet stoppen”, ging hij verder. “De campagne moet onverbiddelijk zijn. We zullen niet stoppen tot de laatste drugscrimineel is geneutraliseerd.”

De Filipijnse president Rodrigo Duterte juichte de 32 doden in Bulacan toe. “Laten we er elke dag 32 doden, zodat we misschien wat dit land teistert, kunnen doen verminderen.”

bron: Belga