Berg problemen doet burgemeester besluiten, slecht voorbereide alpinisten te beboeten

Berg problemen doet burgemeester besluiten

Burgemeester Jean-Marc Peillex van de Franse gemeente Saint-Gervais-les-Bains gaat voortaan boetes uitschrijven voor alpinisten die de nabijgelegen Mont Blanc, de hoogste berg van Europa, willen beklimmen zonder hiervoor terdege te zijn uitgerust. Concreet heeft de man een lijst opgesteld van wat alpinisten minimaal bij zich moeten hebben aan équipage en kledij. Met zijn ingreep wil Peillex paal en perk stellen aan de resem ongevallen waarbij onvoorbereide en onvoldoende voorbereide bergbeklimmers zijn betrokken. Het decreet geldt enkel voor degenen die de Voie Royale (Koningsweg) willen nemen, de gemakkelijkste en ook meest gebezigde toegangsweg. Dat is omdat die Koningsweg zich op grondgebied van de gemeente bevindt.

Peillex haalt twee grote redenen voor zijn ingreep aan. Ten eerste vallen bij de klim naar het 4.800 meter hoge dak van Europa jaarlijks “gemiddeld een tiental doden”. En ten tweede moeten jaarlijks, eveneens gemiddeld, 80 tot 100 reddingsoperaties worden uitgevoerd voor alpinisten in problemen.

De Franse belastingbetaler wil niet dat zijn geld wordt gebruikt voor reddingsacties en helikoptertransport van onverantwoordelijke mensen, argumenteert de burgervader. Zijn ingreep zet het amateuralpinisme in zijn dorp allicht niet op de helling: de boete bedraagt amper 38 euro.

bron: Belga