Werknemers zijn minder productief in de zomermaanden

Tijdens de zomermaanden doen de Belgische werknemers het niet alleen thuis wat rustiger aan. Ook op kantoor schakelt men graag een versnelling lager, met productiviteitsverlies tot gevolg.

Een stralende zon, een quasi leeg kantoor of je vrienden die je inviteren voor een drankje op het dichtstbijzijnde terras: het zijn factoren die de concentratie op kantoor de diepte in drijven. Dat blijkt ook uit nieuwe cijfers van rekruteringsbedrijf Robert Half.

Langere lunchpauzes

Zo’n 45% van de Belgische werknemers neemt in de zomer langere lunchpauzes. Maar dat is niet de enige manier om de werkdag wat in te korten: 43% geeft toe iets later binnen te sluipen of vroeger naar huis te vertrekken.

De werkdagen worden niet alleen korter, ze worden ook minder productief. Zo’n 27% van de werknemers geeft aan tijdens de zomermaanden sneller afgeleid te zijn. En dat ontgaat werkgevers niet. Een derde klaagt over productiviteitsverlies tijdens de warmste periode van het jaar.

Ook op vestimentair vlak schieten Belgische werknemers in vakantiemodus. Zo’n 30% geeft aan meer casual gekleed te gaan tijdens de zomermaanden.

Tips om in te grijpen

Bedrijven die hun productiviteit op peil willen houden tijdens de zomermaanden hoeven gelukkig niet weerloos toe te kijken. Deze tips helpen een handje bij het opkrikken van de productiviteit:

  • Plan de vakantie
    Verspreid de vakanties van de werknemers zo goed mogelijk. Zo blijft de workflow constant en belandt niet al het werk bij één en dezelfde persoon. Laat de teams indien mogelijk zelf beslissen over de permanentie tijdens de vakantie: dat werkt motiverend.
  • Voer glijdende uren in
    Dit staat werknemers toe om zelf het begin en het einde van hun dag in te plannen. Vroege vogels kunnen zo ‘s avonds langer van de zon genieten.
  • Overweeg jobstudenten of interim-arbeiders
    De zomervakantie brengt voor sommige bedrijven extra werk met zich mee. Op zo’n momenten kom je al snel handen te kort. Zonde, want tijdens die periode zijn er jobstudenten genoeg die vrij zijn om een tandje bij te steken.