Bliksem maakt steeds minder slachtoffers

Bliksem maakt steeds minder slachtoffers

Het aantal mensen dat geraakt wordt door een bliksem vermindert elk jaar. Dat komt omdat we minder tijd buiten doorbrengen en we beter op de hoogte zijn van de gevaren van een onweer.

In de jaren 40 werden er jaarlijks in de Verenigde Staten nog 300 mensen gedood een bliksem. Dit jaar waren dat er nog maar 13, meldt CBC News. Als dat zo aanhoudt, staat de teller op het einde van 2017 op het historisch lage cijfer van 17. Reken je de bevolkingsgroei mee, dan is het dodental door bliksem meer dan veertig keer verminderd in vergelijking met 1940.

Dankzij het minder aantal boeren

Het aantal blikseminslagen is niet afgenomen, maar het aantal mensen dat tijdens een onweer buiten staat daalde wel. “Onze samenleving spendeert minder tijd buiten door”, zegt Harold Brooks van het National Weather Service’s National Severe Storms Laboratory. “Er zijn vooral veel minder boeren als vroeger.” Zij vormden in het verleden een van de grootste groepen slachtoffers. Alleen op een veld, zonder bomen rond zich, liepen ze veel risico tijdens een onweer.

Als we ons dan toch buiten begeven, is dat vaak in gesloten auto’s, geen cabrio’s. De voertuigen vormen een metalen kooi bij een blikseminslag en beschermen de mensen die erin zitten. Het helpt ook dat de medische zorg de voorbije jaren verbeterde en dat defibrillators steeds meer ingeburgerd zijn.

When thunder roars, go indoors

Misschien wel de belangrijkste factor in de verbetering van de sterftecijfers is dat mensen beter weten wat ze moeten doen tijdens een storm. “We leren mensen de spreuk ‘when thunder roars, go indoors’ aan”, vertelt spoedarts Mary Ann Cooper. Mannen lopen vier keer meer kans om geraakt te worden door een bliksem omdat ze meer risico’s nemen, aldus de dokter.