Belg verkiest benzine boven diesel

Belg verkiest benzine boven diesel
Foto Pixabay

In de eerste helft van dit jaar zijn in België voor het eerst meer benzine- dan dieselwagens verkocht. Vlaanderen blijft de koploper op het vlak van auto’s met een alternatieve aandrijving.

De autosector boert goed in België. In de eerste zes maanden van 2017 steeg het aantal ingeschreven voertuigen met 4,1% ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2016. Daarbij waren 156.413 nieuwe benzinewagens en 150.021 dieselwagens. Het is voor het eerst dat de Belg meer voor benzine dan voor diesel kiest.

Dalende invloed diesel

Het marktaandeel van dieselwagens daalde de afgelopen jaren van 75,3% eind 2012 naar 51,8% eind 2016. Tijdens de eerste jaarhelft zakte het verder tot 46,5%. Het marktaandeel van de dieselwagen op gewestelijk niveau blijft het grootst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Op het gebied van wagens met een alternatieve aandrijving, zoals elektriciteit of LPG, scoort Vlaanderen met 6% van de inschrijvingen duidelijk beter dan de andere regio’s.

De berlines, SUV’s en breaks blijven veruit de populairste segmenten. De Volkswagen Golf was de populairste auto in Vlaanderen en Brussel, de Citroën C3 in Wallonië.

Verdwijnen premie

Belg verkiest benzine boven diesel
Infografiek Metro

“De ‘ontdieseling’ van de markt is gestart in 2011 met de afschaffing van de federale premie voor voertuigen die veel koolstofdioxide uitstoten”, vertelt Christophe Dubon, woordvoerder van sectorfederatie Febiac, aan Metro. Hij ontkent dat de daling een gevolg is van het Dieselgate-schandaal, dat zich in september van 2015 ontvouwde.

(gg)