Zimbabwe vraagt diplomatieke onschendbaarheid voor echtgenote van Mugabe

Zimbabwe vraagt diplomatieke onschendbaarheid voor echtgenote van Mugabe
Zimbabwe vraagt diplomatieke onschendbaarheid voor echtgenote van Mugabe

De Zimbabwaanse overheid wil de diplomatieke onschendbaarheid inroepen voor Grace Mugabe, de echtgenote van de 93-jarige president Robert Mugabe. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse ministerie van Politie meegedeeld. De first lady van Zimbabwe wordt ervan verdacht, twee vrouwen te hebben geslagen tijdens een verblijf in een hotel in Johannesburg. Het ministerie deelde daarnaast nog mee dat Grace Mugabe zich nog altijd op Zuid-Afrikaans grondgebied bevindt. Daarmee spreekt het de mediaberichten tegen die melding hadden gemaakt van een terugkeer van de first lady naar Harare. Volgens het ministerie zal Grace Mugabe komend weekend in Pretoria haar man vergezellen tijdens een SADC-top van de zuidelijk Afrikaanse landen.

Twee vrouwen hadden klacht ingediend tegen Grace Mugabe na een woordenwisseling in een hotel in Johannesburg op zondag. Eén van de vermoedelijke slachtoffers, een twintigjarige vrouw, bevond zich met enkele vrienden in een hotelkamer toen Grace Mugabe de kamer betrad en enkele klappen zou hebben uitgedeeld.

Volgens een naaste van het slachtoffer was de vrouw van de president op zoek naar haar twee zonen, maar die zouden zich in de aanpalende kamer hebben opgehouden.

Dinsdag had de Zuid-Afrikaanse minister van Politie, Fikile Mbalula, nog verklaard dat Grace Mugabe voor de rechter zal moeten verschijnen. “Buitenlandse burgers moeten begrijpen dat ze verantwoordelijkheden hebben, vooral zij die een diplomatiek paspoort hebben. Ik kan niet naar Zimbabwe reizen, iemand in elkaar slaan en verwachten dat de hele zaak verdwijnt”, klonk het toen. Mugabe is echter niet opgedaagd voor de rechtbank.

Bron: Belga