Radiostations op Guam laten per ongeluk noodsignaal afgaan

Radiostations op Guam laten per ongeluk noodsignaal afgaan

Op het eiland Guam is afgelopen nacht op twee radiozenders per ongeluk een noodsignaal uitgezonden. Dat leidde op het Amerikaanse eiland tot paniek, nadat Noord-Korea eerder deze maand had aangekondigd raketten te zullen afvuren naar Guam indien de Amerikaanse president Donald Trump zijn retoriek rond het Noord-Koreaanse atoomprogramma niet verandert. Homeland Security en de civiele bescherming (GHS/OCD) lieten weten dat het wel degelijk om een fout van de zenders ging, aldus verschillende Amerikaanse media. “De test, waarvoor geen toestemming gegeven was, was NIET gelinkt aan een noodgeval, dreiging of waarschuwing”, aldus de civiele bescherming op Facebook. Ze stelt dat “met de zenders KTWG en KSTO wordt samengewerkt om te verzekeren dat de menselijke fout niet opnieuw gebeurt. Er is geen geplande test van de sirenes van het Alert Warning System.” In het bericht, dat ook op enkele televisiezenders te zien zou zijn geweest, werd gemeld dat een alarm was afgekondigd rond gevaar voor de burgers op het eiland. Op de Facebookpagina van de civiele bescherming hebben inwoners foto’s geplaatst van het bericht op de televisie. GHS/OCD riep de inwoners op niet te panikeren, en stelde dat het dreigingsniveau op het eiland niet veranderd is.

De VS en Noord-Korea zijn al dagen verwikkeld in een retorische wapenwedloop rond het kernprogramma van Pyongyang. Het regime van Kim Jong-un dreigde er onder meer mee om een kernwapen af te vuren op Guam, een Amerikaans eiland in de Stille Oceaan, waarna president Trump beloofde te zullen antwoorden met “vuur en furie die de wereld nog nooit eerder heeft mogen aanschouwen”.

Ondertussen raakte bekend dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn plannen voor de raketaanval op Guam in de koelkast heeft gezet, en in de plaats daarvan “het gekke en domme gedrag van de Yankees nog even zal observeren”.

bron: Belga