Luchthaven Kortrijk-Wevelgem viert honderdste verjaardag

De regionale luchthaven Kortrijk-Wevelgem mag dit jaar honderd kaarsjes uitblazen. Dat wordt op 26 en 27 augustus gevierd met een groots publieksevenement. Airport Community Kortrijk, de inrichter van het gebeuren, gaf een inkijkje in het feestevenement. Het vliegveld werd er geïnstalleerd terwijl de derde slag om Ieper met onder meer de slag bij Passendale in alle hevigheid woedde. De impuls was van vliegenier Manfred von Richthofen, beter bekend als de Rode Baron.
Na de oorlog werd het veld gebruikt als vliegschool van de Belgische Luchtmacht, tot de Duitsers de strategische plaats opnieuw bezetten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de jaren zestig werd het vliegveld omgevormd tot een burgerluchthaven.

Het jubileum wordt ingericht door de vrijwilligers en sympathisanten van de Airport Community Kortrijk. Uiteindelijk stapten ook de overheden mee in het verhaal en kon er een goedgevuld programma worden samengesteld met de komst van een C-130, een MUG-heli en een Sea King. Er zullen ook heel wat unieke modellen te zien zijn, zoals het Russische YAK-50-toestel, een Morane-Saulnier uit de Eerste Wereldoorlog en een P-51 Mustang uit de Tweede Wereldoorlog.

Er vinden ook tal van demonstraties plaats en een F16-gevechtsvliegtuig neemt Wevelgem op zijn route richting de F1-wedstrijd in Francorchamps op. Daarnaast kan het historisch FAS-museum gratis bezocht worden, is er een re-enactmentvoorstelling en een ruilbeurs met militaire prullaria.
Alles vindt plaats op en rond de luchthaven van 10 tot 18 uur. Het evenement is volledig gratis.

bron: Belga